top of page

DIY – BallonglampaJag fick mycket frågor om vad jag hade köpt ballonglampan i barnrummet i tidigare inlägg. Jag har gjort den själv av en gammal yoghurtburk och en rislampa från IKEA. Jag gillar ju det här med pyssel och återbruk. Är ni fler likasinnade där ute som också är sugna på en sån här lampa så kommer här ”step by step” hur jag gjorde den. Det finns massor av olika varianter man kan göra. Sök bara på ”Diy balloon lamp” t.ex. och låt inspirationen flöda!Det du behöver för att göra en ballonglampa är:

  • Rislampa

  • Limpistol

  • Sax

  • Grövre snöre

  • Universallim

  • Yoghurtburk

För eventuellt pynt (stege och tygpåsar)

  • Limpistol

  • grillpinnar

  • snöre

  • tygbitar


Klipp av den övre kanten på burken.


Limma botten rikligt med universallim.


Fäst snöret i mitten på botten av burken och börja linda/klä in botten. Tanken är att hela burken ska täckas av snöre så det ser ut som en korg i slutändan.


Fortsätt upp på sidorna.


Nu är korgen klar. Låt torka en stund.


Nu ska vi göra själva ballongen. Fäll upp rislampan och klipp till 8 lika långa snören. Mina var ca 120 cm långa. Längden på snörena beror lite på hur många knutar man vill ha samt hur långt ner man vill att korgen ska hänga under ballongen sen.


Fäst snörena parvis mitt emot varandra i överkant på ballongen med limpistolen. Jag limmade på insidan av ballongen och vek in snörena över kanten för att dölja ändarna.


Nu ska vi börja knyta! Lättast är att hänga upp lampan för att se hur allt faller och så att knutarna hamnar på samma höjd.


Dela på ”snörparen” och knyt ihop dom med grannen vid önskad längd. Jag gjorde första knuten ungefär 13 cm ner. OBS! Dra inte åt knutarna för hårt i början. De kan behöva justeras i längd längre fram för att få alla knutar på samma höjd runt ballongen. I slutändan när allt känns bra kan man dra åt alla lite hårdare.


Knyt ihop snöret med grannen igen. Denna fäste jag lite längre ner, ungefär 23 cm ner. Fortsätt med ”knutrad” nummer 3.


Nu börjar jag känna mig nöjd. Vill man kan man göra en vända med knutar till. Nu är det dags att fästa korgen i ballongen.


Nu är det också bra att ha den hängandes till en början och i närheten av ett uttag då vi behöver använda limpistolen igen. Mät upp hur långa snören undertill du vill ha och märk upp och klipp av.


Fäst ändarna på insidan av korgen/burken med hjälp av limpistol.


Nu är grunden till ballongen klar. Dags att pynta den! Jag vill göra en liten stege och små påsar som hänger på sidorna.


För att göra stegen använde jag mig av samma typ av snöre och några grillpinnar som jag klippte av och klistrade på med limpistol.


Limma fast stegen på insidan av korgen med hjälpa av limpistol. Jag gjorde även små påsar att hänga på sidorna av tygrester som jag vek ihop och knöt med snöre. Även dessa limmade fast med limpistol. (Limpistol är livet!)


Nu är den klar! Visst blir dom mysiga? :)

Om ni gör egna lampor utifrån min beskrivning så får ni jättegärna skicka bilder till mig via mail eller dm på Instagram. Det hade vart så kul att få se era ballonglampor! Lycka till!


0 kommentarer

Comments


Post: Blog2_Post

Senaste blogginlägg

bottom of page