Arkiv

  • Sanna Wieslander

I vintras pysslade jag med ett annorlunda projekt utöver mina vanliga studier i skolan. Tibro's hantverksakademi brukar nämligen samarbeta med Art college i Göteborg där deras designstudenter tar fram en detaljerad skiss på en stol som sedan eleverna på vår skola hjälper till att skapa.


Från hantverksakademin denna terminen var det Nils och Lovisa (från specialsnickarna) som sågade till alla bitar till stolen, samt satte ihop den i slutet och jag (från dekormåleri) och Kajsa (från förgyllning) som såg till att måla den enligt deras önskemål.


Så här såg designstudenternas skiss ut som vi sedan skulle se till att det blev en fysisk stol.Kakelstolen RUT! Visst är den fräck? Det kanske inte är en stol jag skulle ha i vardagsrummet själv. Men tänk vad fräckt att ha den i ett badhus eller liknande. Eller kanske på botten av en bassäng?


Medans snickarna sågade till alla delar så passade jag på att testa olika typer av "kakelfärg" på mindre testplattor. De ville att kaklet skulle se krackelerat ut så jag testade med olika lacker som fick färgen att spricka. Samt med olika bottenfärger. Vi provade även att lägga lite metall i grunden. Men då blev det ett helt annat uttryck. Kajsa fokuserade på att hitta rätt svart färg och struktur till krokarna och tidningsstället. Eleverna på Art college ville att dessa skulle gå åt gjutjärnshållet med något grövre struktur.


Här är exempel på fyra tester. Tror jag gjorde kanske 15 olika typer av plattor innan vi bestämde oss.


Vi kom fram till att vi ville ha vit lackad färg med något bruten vit bottenfärg i sprickorna. Sen var det bara att köra! Snickarna kom in med alla bitar och sen var det dags att slipa, måla och lägga på krackeleringslack.


Här är ca hälften av alla bitar som skulle målas innan stolen kunde sättas ihop.


Malin i min klass kom in som en räddande ängel och hjälpte till och slipa och måla bitarna. (De var många!)


Så här blev ytan till slut. Jag hade inte så många bilderna från "krackeleringsstadiet". Det var lite svårt att fånga på bild då det tar några timmar för den lacken att aktiveras. När alla bitar var färdigmålade fräste snickarna dit fogar och betsade dem svarta. Sen sattes stolen ihop!


På själva tidningsstället målade vi dit svarta fogar istället då det var gjort av aluminium. Här står jag och Malin in action.


Final touches.


Och så här blev det färdiga resultatet:


Portabelt tidningsställ och cafébord.


Hängare med "gjutjärns-look" (som Kajsa har målat).Visst blev den rolig? Den blev liksom sådär ful-snygg-fräck tycker jag. Långt ifrån en traditionell mysig hemma-fåtölj (fast den är faktiskt skön att sitta i).


Det var så häftigt att ta del av den här processen. Från skiss och idé och sen få vara med och skapa den slutliga produkten. Speciellt när man får samarbeta med flera olika avdelningar/skolor på det här viset. Jag måste ju ändå säga att den blev väldigt lik grundskissen?


Och vet ni vad? Den här stolen (och några till) kommer finnas att skåda på en utställning i Mölndal i Maj. Mer info om det kommer snart.


  • Sanna Wieslander

Ni som har hängt med mig här ett tag vet att jag tidigare drivit min egna webshop och tryckt och skickat mina posters och prints själv direkt till mina kära kunder. Sen tog livet sig en liten tango. Vi fick barn, flyttade till ny stad och jag började studera på heltid på Tibro's hantverksakademi. Helt plötsligt räckte inte tiden till och jag valde att stänga ner min webshop och sälja via andra återförsäljare istället. Som hos Printler t.ex! Jag är SÅ glad över detta samarbetet. Det känns så tryggt att veta att mina illustrationer verkligen hanteras av proffs. De har stenkoll på allt som har med tryckprocessen att göra, använder sig av papper av högsta kvalitet och skickas fint förpackat med omsorg till kunderna.


Och vet ni vad? Just nu är jag månadens artist hos Printler! Gå gärna in och kika på deras hemsida för att läsa mer. Just nu har det även upp till 30% på alla posters och prints om ni använder koden "SPRING21" när ni kommer till kassan. (Läs mer här.)  • Sanna Wieslander

Herregud vad tiden går sen man har börjat på Tibro's hantverksakademi. Vi har nu redan gått en hel termin och avslutat b.l.a. grundkurserna i träådring och marmorering. Jag tänkte att jag skulle skriva massor här och uppdatera om vad vi gör men tiden har liksom bara försvunnit. Men nu är jag här!


Vi har alltså nu lärt oss grunderna för att måla olika klassiska marmor och träsorter. Vi har även haft möbelhistoria och studerat olika ornament och formspråk genom århundradena som vi senare ska lära oss att väva in i vårt måleri. Väldigt spännande faktiskt!


Främst har vi använt oss av drickablandning (öl+pigment i första lagret) och sedan halvolja och pigment i resterande lager när vi målar. Men vi har även fått prova på att arbeta med lite modernare medel som marmoreringsbas. För en som nästan bara har ritat med pennor tidigare så är detta en helt ny värld! Men det är så kul att måla med olja och pigment!


Här kommer några bilder på vad vi har pysslat med den senaste tiden i skolan.


Målad Kålmårdsmarmor och ekebergsmarmor med skugga.


Träådring - flammig björk.


Träådring - Olika sätt att måla ek.


Träådring - Valnötsrot med ram.


Träådring - Färdig valnötsrot med ram.


Träådring - Början på en intarsiaimitation.


Träådring - Färdig intarsia, valnötsrot och flammig björk målade på pannå.


Skuggteknik - Början på en Maskaron med olja på pannå. (Maskaron är ett reliefornament i form av ett stiliserat grinande ansikte som flyter samman med en omgivande ornamentering.)


Skuggteknik - Början på en Maskaron med olja på pannå. Denna surgubbe är inte riktigt klar än.


Nu är dessa grundkurser slut men jag kommer fortsätta att fördjupa mig i dekormåleriet under termin tre. Nu har vi nämligen börjat två nya kurser - förgyllning och gjutning. Och det är sååå kul! Vi skulpterar, gjuter, bygger ramar och det flyger bladguld och slagmetall kors och tvärs! :) Mer bilder och info om detta kommer snart.


Hej så länge. Vi hörs snart igen!


 
  • Instagram - svarta cirkeln
  • Facebook - svarta cirkeln

E-post: hello@sannawieslander.com

Tel: +46(0)704572892

Sanna Wieslander ART AB | Org nr: 559060-7551
© 2020 SWART