• Sanna Wieslander

Nu är jag tillbaka från min andra praktik! Denna gången har jag sysslat med dekormåleri på Kulturhuset i Skövde. Det har vart helt fantastiskt roligt!


Tidigare i höstas tog jag kontakt med Skövdes kulturproducent Jonna Ahlander och fråga om de behövde en praktiserande dekormålare nånstans. Det hela slutade med att jag under min praktik fick fria händer att göra vad jag ville på väggarna i lokalen Kulturiet på Kulturhuset. Det var tidigare Robert Gustafsons gamla "scen rum" där han började sin resa och som han hade egen nyckeln till för att gå och öva på framträdanden när han var liten. Lokalen har sett lika dan ut i många år och den var nu ganska sliten och tidigare målad i lite galna färger som lysande orange och grönt och de ville nu att detta rum skulle få en ny look. Fattar ni vilket drömprojekt att få gå loss i en hel lokal på det viset? I've been in heaven!


Lokalen är tänkt till mindre spelningar eller andra typer av tillställningar. Den har ett litet kök/bar, några pelare mitt i rummet och en liten scen i andra änden. Och vackra, stora, svarta dörrar med mässingsdetaljer! När jag spånade ideér tänkte jag direkt på ljudvågor av någon anledning. Jag ville att ett mönster likt ljudvågor skulle följa varje vägg runt om i lokalen. För att symbolisera musiken som skulle spelas där och möten mellan människor. Jag tyckte att dörrarna med mässingsdetaljer i lokalen var så fina så dessa ville jag lyfta fram genom att göra mönstret i guld/mässing. Sen ville jag ha rök. En mystisk rök... Precis så som det kan vara på spelningar. Så jag försökte knåpa ihop det på något vis. Här är lite bilder från själva processen.


Så här såg det ut innan:

Genom den dörren kommer man in.


Jonna visar mig runt i lokalen. Så här såg utsikten ut från ingången.


Köket/bardisken.


Robban, lite renoveringskaos och scenen där bakom. Sen var det dags för mig att börja jobba! :)


Hela rummet målades om med en ljusgrå färg. Sedan började jag med att måla "röken" som ska följa med det guldiga mönstret runt om i rummet.När jag skulle rita mönstret så fotade jag väggen med röken och ritade sedan på det fotot med min ritplatta. Jag tycker det underlättar när man ska jobba så stort för att se så att linjerna flyter med och ger en bra balans innan man sätter gång på riktigt.Klippte ihop en liten film om hur jag gick till väga på den ena väggen. Först rökmolnet och sedan när jag ritar det guldiga mönstret med poscapennor.


Mönstret börjar ta form.


Sen tog jag en lite paus från väggmålandet och fokuserade på köket en stund. Det satt gammal, svart dekorplast som var lite snett tillklippta och det var halva/trasiga kakelplattor på sina ställen. Så jag tog bort all dekorplast och bytte ut dessa till mässing också. Samt limmade fast en liten mdf skiva och "fusklagade" alla stora hål som jag sedan målade så de ser ut som kakelplattor.


Bakom dekorplasten gömde sig ljusblåa rutor.


Visst tänker man inte på att det har vart stora håligheter där innan nu?


Sen fortsatte jag med mönstret vid entrén. Detta gjorde jag lite större och maffigare. Som att ljudvågorna korsas här och fortsätter ut i var sin ände av rummet.Nu är alla väggar färdiga!


Robert Gustafson skylten på disken ska plockas bort sen.


Eftersom jag går en utbildning där vi b.l.a. lär oss att förgylla och marmorera så tänkte jag att jag får passa på att göra det med pelarna också så rummet känns lite lyxigare.


Svart marmor in the making.


Pillepill.


Förgyllde botten på pelarna med mässingsblad som jag sedan patinerade.


Mycket ergonomisk arbetsställning! Glömde ta kort på pelarna när allt var klart men jag ska tillbaka och lacka dom igen på jullovet. Så då kommer uppdatering!


Det är ungefär så långt jag har hunnit på de här veckorna. Men jag ska tillbaka under jullovet och fixa det sista och lacka klart pelarna. De är målade med oljefärg så tar ett tag innan det torkar.


Men! Det roligaste av allt! I början på nästa år när de även har renoverat klart ytterväggen på lokalen så ska dom köra en invigning av nya Kulturiet med lite musik och annat gött! Då kommer jag vara på plats och prata lite om hur tankarna gick kring motivet till väggmålningen, processen och lite om vem jag är. Då är alla varmt välkomna! Mer info om detta kommer snart.


Tusen tack bästa Jonna och alla andra på Kulthurhuset som jag har fått lära känna under dessa veckor. För förtroendet för detta projekt och för att ni alla har tagit så väl hand om mig. Det har vart helt fantastiskt roligt! <3  • Sanna Wieslander

Nu var det sådär länge sedan jag skrev här igen! Sen sist så har det hänt en hel del. Jag hade lite sommarlov från skolan och då har jag jobbat på Colorama här i skövde. Superkul! Jag har lärt mig så mycket! Just dekorativt måleri har jag ganska bra koll på men när det kommer till husfasader och utomhusmiljöer är jag lite mer vilsen när det kommer till vad för produkter man ska använda. Så det har vart kanon! Väldigt gott gäng att arbeta med där också. Alla är så kunniga och trevliga! Efter det unnade vi oss lite semester. Byggde altan hemma och hyrde husbil och reste ner igenom Sverige. Och poff så var semestern över. Men det var väldigt härligt!


Nu har jag gått i skolan igen på Tibro hantverksakademi i nästan 2 månader. Termin 3 av 4. Vi började med restaurering med inriktning förgyllning. Vi fick olika slitna förgyllda föremål som skulle lagas och förgyllas på nytt. Jag och min klasskompis Lovisa fick en pendyl där guldet hade släppt på flera ställen. Så då fick vi lära oss hur vi skulle bygga upp ytan på nytt och få det att smälta samman med den gamla förgyllningen som var kvar. Det såg ut så här:

Så blev den till slut efter att vi förgyllt, patinerat och satt ihop alla delar igen. Jag tycker förgyllning är superkul! Men just det här med att restaurera pendyler vet jag inte om det är min grej. Det är otroooligt tidskrävande! Jag ska inte nörda ner mig och skriva alla steg som behövs göras för att lägga guld på det här viset (Då somnar ni nog). Men det var väldigt lärorikt! Och jag är imponerad över de som arbetar med denna typ av restaurering!


Sen var det dags för kurs B i sprutlackering. Vi hade några dagar med teori och sen fick vi ta med egna projekt hemifrån att jobba med. Jag tog med vårt slitna soffbord. Och hela vårt kök (haha). Så jag hade och göra ett tag kan man säga. Men det är sååååå roligt med sprutlackering! Det blir så fint! Funderar på vart jag ska kunna bygga mig en sprutbox hemma. Får köpa större hus för alla leksaker!


Så här såg det ut:


Så här såg vårat soffbord ut innan. Skadat och slitet.


Färgen hade släppt på flera ställen.


Slipade ner det helt och grundmålade det.Den stora runda skivan lackade jag om i svart.


Och den lilla skivan tog jag med hem och marmorerade (Det här är undersidan). Ebba höll mig sällskap och "lålade" lite hon också.


Och så här blev ovansidan.


Och så här blev det efteråt!Sen så var det dags för köket! 35 köksluckor närmare bestämt. Hade jag vetat hur många gånger man skulle slipa alla luckor (och att jag skulle få livets första ryggskott under tiden) så hade jag nog kanske tänkt om och gjort något mindre. Men nu när allt är klart är jag väldigt nöjd över att jag tog med köket!


Vi har bott i huset i 2 år nu. Köket var fint! Men inte vår stil. Men det kändes samtidigt väldigt onödigt att lägga en massa pengar på att byta ut köket när det var så bra standard ändå. Så det här var ett perfekt tillfälle för en liten uppfräschning! Så vi valde att byta kulör på luckorna samt plugga igen hålen för de gamla beslagen och byta dom till något modernare.


Så här såg det ut innan (lite för lantligt och vitt för vår smak).


Så här såg det ut utan köksluckor. En helt underbar miljö när man har en 2-åring i huset (haha).


Slipade, grundade och nya hål för beslagen.


Först slipar man luckorna, sen grundar man, sen slipar man dom igen, sen grundar man dom en gång till, sen slipar man dom igen och sen! Äntligen på med lite topplack! (Ett väldigt efterlängtat moment)


Och så här blev köket med ny kulör och nya handtag! (Jotuns "Comfort grey" - glans 15)


Nu ska jag bara måla stommen också och eventuellt byta bänkskiva. Sen är det klart! :)

  • Sanna Wieslander

Vi flyttade till vårt hus i Skövde för ca 1,5 år sedan nu. Vi har målat om nästan varje rum och nu börjar det verkligen kännas som hemma. Men vi hade ett rum kvar som vi inte trivdes i alls. Badrummet!


Hela huset går nu i färgskalan grått och beige med inslag av olika naturmaterial. Förutom på toaletten där det fortfarande låg ett klinkergolv med marockanskt (-isch) mönster i färgerna rött, grått och svart. Jag blev verkligen stressad och irriterad varje gång jag tillbringade tid där inne.


Så här såg badrummet ut tidigare:

Vi har länge funderat på att lägga någon form av betonggolv (eller betong liknande klinkers) inne på den toaletten. Men för mig kändes det som ett väldigt stort projekt att renovera ett badrum. Det är så mycket man ska tänka på med tätskikt, golvvärme och lutningar hit och dit. Så det har inte blivit att vi fått tummen ur riktigt. Men så hittade vi något som heter VITRUVIUS microcement hos www.designbycement.com. Istället för att riva ut hela golvet så lägger man detta ovanpå. Och det bygger bara 2 mm!


Sagt och gjort beställde vi hem ett provkit (det är gratis), valde den nyansen vi ville ha, räknade ut hur mycket som behövdes och sen var det bara klicka hem och sätta igång. Det tog ungefär 4 dagar för oss glada amatörer att göra klart golvet. Och vi blev sååå himla nöjda med resultatet! När golvet var klart passade vi även på att unna oss en ny duschvägg då den gamla inte riktigt passade in i stilen.


Så här blev det efteråt:


Med duschvägg infälld.


Med duschvägg utfälld.


Levande "betong" känsla på golvet.


Visste blev det fint? Nu känns det lugnt och skönt och äntligen passar badrummet resten av huset. Det känns extra kul att vi faktiskt kunde göra detta själv utan att ta hjälp av "riktiga" hantverkare. Så nu kände jag att jag bara måste tipsa om detta om ni är fler där ute som går i samma tankar.


Företaget heter alltså DESIGN BY CEMENT och produkten vi använde oss av heter VITRUVIUS microcement. Denna produkt går även att lägga på väggar, bänkskivor m.m och finns även i två andra gråa nyanser. Är ni nyfikna och vill veta mer så rekommenderar jag att gå in och kika på deras hemsida: https://designbycement.com/


Just nu får ni även 10 % rabatt på hela deras sortiment ändå fram till 1:a augusti, 2021 om ni använder rabattkoden: SW10.


Här kommer lite bilder och steg för steg från vår renovering:


Så här såg golvet ut innan.


Vi började med att ta bort toaletten. Spacklade alla fogar med våtrumsspackel och avslutade med att slipa lite lätt för att få bort rutmönstret och få grunden slät och fin.


Bye bye klinkers!


Sedan la vi på en primer över hela golvet. Ytan känns nu nästan som sandpapper. Lät torka ordentligt.


Sedan var det dags att lägga på microcement-blandningen. Vi använde oss av bredspackelspade samt mindre spackelspadar för små vinklar kring brunnen och hörn. Vi blandade och la ut 1 kg åt gången då cementblandningen torkar ganska fort och blir svår att arbeta med när den väl börjar stelna. Det är bra att vara två som hjälps åt. David min sambo, blandade och jag lade ut. Så höll vi på så i omgångar tills det var klart.


Jag fick en fin tröja också! Under skåpen testade jag att lägga ut längs kanterna först och få det jämt. Vet inte om en "riktig" hantverkare gör så men det kändes lättare och blev bra!


Här är hela golvet täckt och ska torka ordentligt. Eftersom golvet redan hade rätt tätskikt och vinklar sen innan behövde vi inte tänka på det när materialet endast bygger 2 mm (rutmönstret som syns här försvinner när microcementen härdat ordentligt).


När det har torkat ordentligt poleras ytan upp med slipmaskin. Sedan lägger man flera lager med sealer som gör att golvet andas men blir vattenavvisande. Sen på med lite silikon längs kanterna. Et voila! Färdigt!


Det vi märkte var att på de ställena som jag "duttat" och inte gjort stora och mjuka rörelser med den breda spackelspaden (som man ska) blev det "livligare och tätare" mönster i betongen. Detta syns inte för ens ytan poleras upp med slipmaskin. Så för de som är duktiga och vana med att bredspackla kan man få till riktigt "lena och jämna" ytor om man vill ha det. Vi fick lite mer liv och rörelse i vårt golv. Men jag tycker det blev fint det också! Oavsett så kan du själv påverka hur "livligt" mönster du vill ha beroende på om du gör stora eller små rörelser med spackelspaden när microcementen läggs ut.


Så här såg det alltså ut innan:Och så här blev det efteråt:

Jag är så himla nöjd över den här badrumsrenoveringen! Och det var inte speciellt svårt heller! Går ni i samma tankar och tycker detta låter som ett spännande alternativ rekommenderar jag verkligen att gå in på www.designbycement.se och kika! (och glöm inte rabattkoden om ni ska beställa!)