Arkiv

  • Sanna Wieslander

Vi flyttade till vårt hus i Skövde för ca 1,5 år sedan nu. Vi har målat om nästan varje rum och nu börjar det verkligen kännas som hemma. Men vi hade ett rum kvar som vi inte trivdes i alls. Badrummet!


Hela huset går nu i färgskalan grått och beige med inslag av olika naturmaterial. Förutom på toaletten där det fortfarande låg ett klinkergolv med marockanskt (-isch) mönster i färgerna rött, grått och svart. Jag blev verkligen stressad och irriterad varje gång jag tillbringade tid där inne.


Så här såg badrummet ut tidigare:

Vi har länge funderat på att lägga någon form av betonggolv (eller betong liknande klinkers) inne på den toaletten. Men för mig kändes det som ett väldigt stort projekt att renovera ett badrum. Det är så mycket man ska tänka på med tätskikt, golvvärme och lutningar hit och dit. Så det har inte blivit att vi fått tummen ur riktigt. Men så hittade vi något som heter VITRUVIUS microcement hos www.designbycement.com. Istället för att riva ut hela golvet så lägger man detta ovanpå. Och det bygger bara 2 mm!


Sagt och gjort beställde vi hem ett provkit (det är gratis), valde den nyansen vi ville ha, räknade ut hur mycket som behövdes och sen var det bara klicka hem och sätta igång. Det tog ungefär 4 dagar för oss glada amatörer att göra klart golvet. Och vi blev sååå himla nöjda med resultatet! När golvet var klart passade vi även på att unna oss en ny duschvägg då den gamla inte riktigt passade in i stilen.


Så här blev det efteråt:


Med duschvägg infälld.


Med duschvägg utfälld.


Levande "betong" känsla på golvet.


Visste blev det fint? Nu känns det lugnt och skönt och äntligen passar badrummet resten av huset. Det känns extra kul att vi faktiskt kunde göra detta själv utan att ta hjälp av "riktiga" hantverkare. Så nu kände jag att jag bara måste tipsa om detta om ni är fler där ute som går i samma tankar.


Företaget heter alltså DESIGN BY CEMENT och produkten vi använde oss av heter VITRUVIUS microcement. Denna produkt går även att lägga på väggar, bänkskivor m.m och finns även i två andra gråa nyanser. Är ni nyfikna och vill veta mer så rekommenderar jag att gå in och kika på deras hemsida: https://designbycement.com/


Just nu får ni även 10 % rabatt på hela deras sortiment ändå fram till 1:a augusti, 2021 om ni använder rabattkoden: SW10.


Här kommer lite bilder och steg för steg från vår renovering:


Så här såg golvet ut innan.


Vi började med att ta bort toaletten. Spacklade alla fogar med våtrumsspackel och avslutade med att slipa lite lätt för att få bort rutmönstret och få grunden slät och fin.


Bye bye klinkers!


Sedan la vi på en primer över hela golvet. Ytan känns nu nästan som sandpapper. Lät torka ordentligt.


Sedan var det dags att lägga på microcement-blandningen. Vi använde oss av bredspackelspade samt mindre spackelspadar för små vinklar kring brunnen och hörn. Vi blandade och la ut 1 kg åt gången då cementblandningen torkar ganska fort och blir svår att arbeta med när den väl börjar stelna. Det är bra att vara två som hjälps åt. David min sambo, blandade och jag lade ut. Så höll vi på så i omgångar tills det var klart.


Jag fick en fin tröja också! Under skåpen testade jag att lägga ut längs kanterna först och få det jämt. Vet inte om en "riktig" hantverkare gör så men det kändes lättare och blev bra!


Här är hela golvet täckt och ska torka ordentligt. Eftersom golvet redan hade rätt tätskikt och vinklar sen innan behövde vi inte tänka på det när materialet endast bygger 2 mm (rutmönstret som syns här försvinner när microcementen härdat ordentligt).


När det har torkat ordentligt poleras ytan upp med slipmaskin. Sedan lägger man flera lager med sealer som gör att golvet andas men blir vattenavvisande. Sen på med lite silikon längs kanterna. Et voila! Färdigt!


Det vi märkte var att på de ställena som jag "duttat" och inte gjort stora och mjuka rörelser med den breda spackelspaden (som man ska) blev det "livligare och tätare" mönster i betongen. Detta syns inte för ens ytan poleras upp med slipmaskin. Så för de som är duktiga och vana med att bredspackla kan man få till riktigt "lena och jämna" ytor om man vill ha det. Vi fick lite mer liv och rörelse i vårt golv. Men jag tycker det blev fint det också! Oavsett så kan du själv påverka hur "livligt" mönster du vill ha beroende på om du gör stora eller små rörelser med spackelspaden när microcementen läggs ut.


Så här såg det alltså ut innan:Och så här blev det efteråt:

Jag är så himla nöjd över den här badrumsrenoveringen! Och det var inte speciellt svårt heller! Går ni i samma tankar och tycker detta låter som ett spännande alternativ rekommenderar jag verkligen att gå in på www.designbycement.se och kika! (och glöm inte rabattkoden om ni ska beställa!)


  • Sanna Wieslander

Nu är jag hemma igen efter två veckors praktik i själva huvudstaden hos de grymma dekorationsmålarna Veronica och Alexander (www.dekorationsmalarna.se). Vilka veckor det har varit! Igår när jag åkte hem så satt jag verkligen med ett leende på läpparna hela vägen tillbaka till Skövde.


Jag åkte upp till Stockholm för två veckor sedan och landade med väskan hemma hos min fina vän Amanda (även smyckesdesigner som driver företaget www.bymindoris.com ). Vi delade studio ihop i Göteborg och passande nog så flyttade hon dit bara för några månader sedan. Så det var väldigt lyxigt att även få så mycket kvalitetstid med henne igen. Sen var det dags för praktik! Jag har inte vart så mycket i Stockholm så det var lite nytt att lokalisera sig med tunnelbanan. Men det gick så fint att hitta till deras mysiga verkstad vid midsommarkransen. Veronica och Alexander är verkligen så himla goa och grymt duktiga och de har lärt mig massa nytt och visat hur de jobbar. Så spännande, kul och lärorikt!


De arbetar alltså som dekorationsmålare och sysslar främst med att marmorera trappuppgångar och träådra dörrar. När jag var där så hängde vi en del i deras verkstad där vi övade på att måla olika marmor och träsorter men jag fick även följa med dom på flera olika uppdrag i trappuppgångar runt om i stan. Vi gjorde allt från enklare laseringar på ytterdörrar till lyxigare mahognyimitationer på dubbeldörrar på vackra Östermalm. Det är verkligen otroligt hur de kan trolla med lite färg och penslar!


Och inte nog med det! Jag fick även hänga med dom på hantverkaregalan! Vanligtvis brukar detta vara en stor gala med middag, uppträdanden och glitter men p.g.a pandemin så kördes den via zoom där alla nominerande var med på länk. Så jag fick följa med hem till Veronica där vi blåste ballonger och åt middag med livesänding via tv och dator. Och vet ni vad? DOM VANN! Så himla roligt och välförtjänt! Så nu kan jag malligt säga att jag fått ha min praktik hos Sveriges bästa dekorationsmålare! #stoltsomentupp


Här är lite bilder från veckorna som gått.


Vi övar på marmorering i deras kreativa verkstad.


Och träådring!


Jag fick hänga med och lasera nya säkerhetsdörrar så de ser ut som trä.


Studiebesök på Stockholms nationalmuseum (finns väldigt mycket fin marmor där, både äkta och målad).


Vi målar dörrar i flådiga trappuppgångar på Östermalm. Här är allt på väggarna tidigare dekorationsmålat.


Alla borde ha sådana här takmålningar i sitt trapphus eller vad säger ni? (Vet ej vem som har gjort den tyvärr.)


En dubbel säkerhetsdörr som ska få sig en ny mahogny-skrud av Veronica och Alex. Jag fick också vara med på ett hörn!


Alex och Veronica in action!


Den högra spegeln fick jag måla! Så kul!


Och så här blev den! Visst ser det äkta ut?


Klippte ihop en liten video på processen när vi (läs dom) målade dörren. (Klicka på videon för att få den större)


Och här har vi två nöjda vinnare av 2020 OCH 2021's hantverkargala! Tusen tack bästa ni för att ni har tagit hand om mig dessa två veckor! Det har vart såååå himla roligt! Speciellt när man får avsluta det på ett sånt här sätt! Jag hoppas verkligen inte det här var sista gången vi ses! <3
Nu har vi gjort vår sista tid i klassrummet och det är dags att ge sig ut på praktik. Denna terminen har penslarna fått vila lite och vi har djupdykt i kurserna förgyllning, gjutning och sprutlackering. Tiden har verkligen sprungit iväg! Det känns så konstigt att packa ihop sina grejer (läs miljarder saker) och inte ses för ens till hösten igen. Jag började ju precis?


Vi har fått lära oss allt från att lägga slagmetall och guld, glasförgyllning, bygga ramar, göra egna gjutformar, testa på massa olika gjutmaterial och även mer moderna tekniker som sprutlackering. Det har varit så otroligt roligt och jag har lärt mig så mycket nytt! Jag som aldrig har vart en så "guldig" person vill numera förgylla hela mitt hem (typ). Jag fastnade verkligen för förgyllning. Speciellt på glas! Det är ungefär som att göra målningar fast med bladguld och olika metaller på glas. Det blir så effektfullt och häftigt! Och gjutning. Så mycket kul man kan göra med gjutning. Jag vet inte riktigt hur det blev så men jag snöade in helt på bananer. Vår första uppgift i gjutning var att göra en egen gjutform. Och så låg min banan där på bänken som jag skulle ha till 14-kaffet och då tänkte jag att jag kan ju göra en form av den. Jag hällde i gips i min färdiga gjutform och fick en riktigt bra gipsbanan som grund! Med tiden så hade jag helt plötsligt gjutit 10 bananer som jag både förgyllde och dekormålade. Dem blev superroliga! Bananer gör ju en glad av nån anledning (fler bilder på alla bananer kommer snart). Sen har det bara fortsatt. Man gick bananans kan man säga.


Här är lite glimtar från terminen som gått.


En halv gjutform av min fika-banan.


Ett stycke förgylld banan! (Gips, kredering, poliment och bladguld).