top of page

Nu börjar målarna bli klara med grunden i huset och det är dags för mig att börja dekormåla längs väggarna. Först ut är pilastrarna i trapphuset och på alla plan. 13 st närmare bestämt som ska målas till vit, "mjuk", cararra marmor. Det såg ut så här.


En pilaster är en svagt utskjutande väggpelare. Dessa är gjutna i polyretan och sedan har målarna grundat dom med vit, matt lack och nu är det dags för mig att dekormåla dom till marmor. Väggfälten ska också marmoreras längre fram fast i grön och beige marmor enligt Sekelhus's önskemål.


Preppar inför målning.


Så här ser de första penseldragen ut. Sen svampar man lite och fördriver så förvandlas det till mjuk cararra marmor.


Och så här ser det ut när det är klart. Bara 12 kvar sen är det dags för lackning.


Jobbar mig sakta med säkert vidare.


Det är väldigt praktiskt att vara 1,58 cm lång ;)Här är alla pilastrarna i entrén är marmorerade, lackade och klara. Den nya ådringsmålade pardörren är även ditsatt under tiden (som jag skrev om i tidigare inlägg). Dock svårt att se ådringen på denna bilden i allt motljus.


Jobbar mig vidare uppåt i trapphuset.


Och så lite lack på det.Här ser ni även golvlister som jag ådringsmålat för att matcha dörren. (Mer om det kommer i separat inlägg). Nästa steg är att börja med marmoreringen i väggfälten i trapphusets entré. Häng med! :)

  • Skribentens bildSanna Wieslander

Sen i vintras har det verkligen varit fullt ös. För de senaste månaderna har jag nämligen tillbringat större delen av tiden med att marmorera, laga dörrar och ådringsmålat för Sekelhus. Bosse som är VD på Sekelhus arbetar just nu med att renovera två fastighetshus mitt på Stora torget i Falköping. Det var ett år sedan jag var där första gången och hälsade på och det har vart så otroligt häftigt att få följa den här renoveringen. Själva trapphuset där jag arbetar nu var ganska slitet tidigare men det har verkligen renoverats med omsorg och kärlek. Och i vacker, tidlös sekelskiftesanda! Det blir så fint så att man nästan bli sugen på att flytta dit!


Vi har arbetat med detta ett tag nu så jag vet inte riktigt vart jag ska börja (Det har målats en hel del så att säga.). Men jag tänker att jag delar upp det lite smått i olika inlägg så det blir lättare att ta in.


Först ut kommer förvandlingen av själva entrédörren till fastighetshuset som jag har arbetat i. Det är en gammal pardörr från en lägenhet som har byggts om och monterats i nya karmar. Den grundades och målades om av målarna och sedan fick jag ådringsmåla den som gammal ek. Bosse förklarade så fint att det skulle kännas som en gammal, välklädd dam som har åldrats på bästa sätt.


Så här såg den ut när den var helt omålad.


På baksidan gömmer sig den gamla pardörren men det glömde jag tyvärr ta kort på.


Här har målar-Erik grundat och täckmålat partierna i ljus gul ton. (Fungerar som skydd och grundton för ådringsmålningen av dörren sen)


Här håller jag på att måla upp två olika lager för att få fram träådringen.


Närbild på själva processen.


Och så här blev den till slut!
Så här såg entrépartiet ut tidigare.


Och så här ser det ut nu. Känns den som en gammal, stilig dam? ;) Det är lite svårt att få till rätt kulör när man fotar i motljus (Som det alltid är här på dagen). Men sista bilden är mest kulörlik ialf. Nu ska det bara fogas och målas på väggpartiet runt om och sedan ska det upp en förgylld siffra i glaset så är vi hemma!


Stay tuned för att se nästa inlägg om marmoreringar som har gjorts i huset! :)

Som ni kanske sett på Instagram så har jag gett min longboard och skate-hjälm en ny kostym. Mitt i vintern. Nog för att jag längtar efter sopade gator och vår men det är faktiskt främst för att jag har fått i uppdrag att pimpa sporttillbehör under SM-veckan här i Skövde. Så då måste jag ju ha något att visa! :)


För mellan den 1-4 februari så satt jag på Kulturhuset i Skövde på deras "After game" och hade med mig hela mitt pysselförråd för att just pimpa sporttillbehör. Alla som kom och besökte fick lämna in olika sportprylar som t.ex. en hjälm, pingisrack eller bandyklubba och så satt jag där och gjorde en liten make-over enligt önskemål. Så himla rolig grej!


Så här såg min hjälm ut innan....Och så här blev den efteråt. Nu känns det helt plötsligt lite roligare att ha hjälm! Hjälmen har jag förgyllt och sedan målat leopardmönster på. Sedan fick jag ju passa på att även göra om min longboard så den matchar.


Så här såg min longboard ut innan.


Eftersom jag nu jobbar ganska mycket med traditionellt dekormåleri så valde jag att marmorera den. Så här såg vårt matsalsbord ut under en längre tid.


Och så här ser det ut hittills. Ska nog ta och förgylla truckarna också så det matchar hjälmen.


Och så här såg min lilla hörna ut på Kulturhuset under SM-veckan.


Det blev en del leopardhjälmar. Så roligt! (Foto: Mattias Nilsson)


Hur cool är hon?


Vissa hjälmar fick lite bling-bling på sig. Funkar som lite lyxigare reflex?


Camilla på bilden och ägaren till hjälmen är även reporter på radio Treby och gjorde en liten intervju med mig. Samtalet finns att lyssna på här: https://www.radiotreby.se/podcast/sanna-wieslander/


Så mycket mer före och efterbilder hann jag inte ta under kvällen för tiden bara sprang iväg. Men det blev en hel del hjälmar, en bandyklubba och ett pingisrack som fick sig en ny kostym. Utöver att jag satt där och pimpade sporttillbehör var huset fullt av uppträdande, livemusik samt after work/game mingel foajén. Riktigt härlig stämning!Jag och familjen med vänner passade även på att besöka SM-området och spana in herrarna när dom åkte längd samt parallellslalom. Lite häftigt att ha ett så här stort event så nära sin egen trädgård.
Tack SM-veckan och Kulturhuset för ett riktigt roligt uppdrag! Och för alla ni som kom in och prata och lämnade in era sportprylar till mig. Nu längtar jag till våren så jag kan få använda min egna "nya" leopardhjälm :)


Blogg: Blog2