Arkiv

  • Sanna Wieslander

Nu är jag hemma igen efter två veckors praktik i själva huvudstaden hos de grymma dekorationsmålarna Veronica och Alexander (www.dekorationsmalarna.se). Vilka veckor det har varit! Igår när jag åkte hem så satt jag verkligen med ett leende på läpparna hela vägen tillbaka till Skövde.


Jag åkte upp till Stockholm för två veckor sedan och landade med väskan hemma hos min fina vän Amanda (även smyckesdesigner som driver företaget www.bymindoris.com ). Vi delade studio ihop i Göteborg och passande nog så flyttade hon dit bara för några månader sedan. Så det var väldigt lyxigt att även få så mycket kvalitetstid med henne igen. Sen var det dags för praktik! Jag har inte vart så mycket i Stockholm så det var lite nytt att lokalisera sig med tunnelbanan. Men det gick så fint att hitta till deras mysiga verkstad vid midsommarkransen. Veronica och Alexander är verkligen så himla goa och grymt duktiga och de har lärt mig massa nytt och visat hur de jobbar. Så spännande, kul och lärorikt!


De arbetar alltså som dekorationsmålare och sysslar främst med att marmorera trappuppgångar och träådra dörrar. När jag var där så hängde vi en del i deras verkstad där vi övade på att måla olika marmor och träsorter men jag fick även följa med dom på flera olika uppdrag i trappuppgångar runt om i stan. Vi gjorde allt från enklare laseringar på ytterdörrar till lyxigare mahognyimitationer på dubbeldörrar på vackra Östermalm. Det är verkligen otroligt hur de kan trolla med lite färg och penslar!


Och inte nog med det! Jag fick även hänga med dom på hantverkaregalan! Vanligtvis brukar detta vara en stor gala med middag, uppträdanden och glitter men p.g.a pandemin så kördes den via zoom där alla nominerande var med på länk. Så jag fick följa med hem till Veronica där vi blåste ballonger och åt middag med livesänding via tv och dator. Och vet ni vad? DOM VANN! Så himla roligt och välförtjänt! Så nu kan jag malligt säga att jag fått ha min praktik hos Sveriges bästa dekorationsmålare! #stoltsomentupp


Här är lite bilder från veckorna som gått.


Vi övar på marmorering i deras kreativa verkstad.


Och träådring!


Jag fick hänga med och lasera nya säkerhetsdörrar så de ser ut som trä.


Studiebesök på Stockholms nationalmuseum (finns väldigt mycket fin marmor där, både äkta och målad).


Vi målar dörrar i flådiga trappuppgångar på Östermalm. Här är allt på väggarna tidigare dekorationsmålat.


Alla borde ha sådana här takmålningar i sitt trapphus eller vad säger ni? (Vet ej vem som har gjort den tyvärr.)


En dubbel säkerhetsdörr som ska få sig en ny mahogny-skrud av Veronica och Alex. Jag fick också vara med på ett hörn!


Alex och Veronica in action!


Den högra spegeln fick jag måla! Så kul!


Och så här blev den! Visst ser det äkta ut?


Klippte ihop en liten video på processen när vi (läs dom) målade dörren. (Klicka på videon för att få den större)


Och här har vi två nöjda vinnare av 2020 OCH 2021's hantverkargala! Tusen tack bästa ni för att ni har tagit hand om mig dessa två veckor! Det har vart såååå himla roligt! Speciellt när man får avsluta det på ett sånt här sätt! Jag hoppas verkligen inte det här var sista gången vi ses! <3
Nu har vi gjort vår sista tid i klassrummet och det är dags att ge sig ut på praktik. Denna terminen har penslarna fått vila lite och vi har djupdykt i kurserna förgyllning, gjutning och sprutlackering. Tiden har verkligen sprungit iväg! Det känns så konstigt att packa ihop sina grejer (läs miljarder saker) och inte ses för ens till hösten igen. Jag började ju precis?


Vi har fått lära oss allt från att lägga slagmetall och guld, glasförgyllning, bygga ramar, göra egna gjutformar, testa på massa olika gjutmaterial och även mer moderna tekniker som sprutlackering. Det har varit så otroligt roligt och jag har lärt mig så mycket nytt! Jag som aldrig har vart en så "guldig" person vill numera förgylla hela mitt hem (typ). Jag fastnade verkligen för förgyllning. Speciellt på glas! Det är ungefär som att göra målningar fast med bladguld och olika metaller på glas. Det blir så effektfullt och häftigt! Och gjutning. Så mycket kul man kan göra med gjutning. Jag vet inte riktigt hur det blev så men jag snöade in helt på bananer. Vår första uppgift i gjutning var att göra en egen gjutform. Och så låg min banan där på bänken som jag skulle ha till 14-kaffet och då tänkte jag att jag kan ju göra en form av den. Jag hällde i gips i min färdiga gjutform och fick en riktigt bra gipsbanan som grund! Med tiden så hade jag helt plötsligt gjutit 10 bananer som jag både förgyllde och dekormålade. Dem blev superroliga! Bananer gör ju en glad av nån anledning (fler bilder på alla bananer kommer snart). Sen har det bara fortsatt. Man gick bananans kan man säga.


Här är lite glimtar från terminen som gått.


En halv gjutform av min fika-banan.


Ett stycke förgylld banan! (Gips, kredering, poliment och bladguld).


Början på en banantavla.


Färdig banantavla med målad marmor.


Vi lär oss bygga ramar och lägga slagmetall. Hörnlister med mässing och oxiderad mässing.


Närbild på ännu en ramlist. Här med oxiderad koppar. (Hur fint är inte oxiderad koppar?)


Experiment med oxiderad mässing och koppar på gjutna gipsägg.


En första skiss på ett projekt i skuggteknik.


Färdigt resultat målat med pigment och olja.


Vi lär oss sprutlackera. Här fräschar jag upp en gammal "tripp trapp stol".


Såhär såg den ut innan. Sliten och gammal.


Så här blev den efteråt. Med hjälp av lite slippapper, grundfärg och en svängom i sprutboxen. Alla gamla penseldrag och slitna kanter är borta och nu har den fått en riktigt slittålig och blank yta. Som ny!


Glasförgyllning. Här läggs en grund med vitguld på glas (när det är färdigt blir det som spegelglas).


Skrapar fram en liten koltrast på baksidan.


Och på den här glasmålningen skrapar jag fram ett mönster i 24k guld.


Min lilla arbetsbänk med diverse ägg, bananer, ramlister och glasmålningar.

Egengjord ram med guldägg och glasmålning i vitguld och guld.


Gud vad jag kommer sakna att sitta vid den där bänken! Men det roliga slutar inte här!


Nästa vecka ska jag åka till Stockholm och göra min första praktik hos dekorationsmålarna Alexander och Veronica (www.dekorationsmalarna.se). De är verkligen helt galet duktiga inom dekormåleri! Jag är så otroligt taggad över att få hänga med dom i ett par veckor! Häng gärna med mig på instagram där jag kommer dela lite glimtar från mina praktik och allt fint de gör. Hoppas vi ses! :)

  • Sanna Wieslander

I vintras pysslade jag med ett annorlunda projekt utöver mina vanliga studier i skolan. Tibro's hantverksakademi brukar nämligen samarbeta med Art college i Göteborg där deras designstudenter tar fram en detaljerad skiss på en stol som sedan eleverna på vår skola hjälper till att skapa.


Från hantverksakademin denna terminen var det Nils och Lovisa (från specialsnickarna) som sågade till alla bitar till stolen, samt satte ihop den i slutet och jag (från dekormåleri) och Kajsa (från förgyllning) som såg till att måla den enligt deras önskemål.


Så här såg designstudenternas skiss ut som vi sedan skulle se till att det blev en fysisk stol.Kakelstolen RUT! Visst är den fräck? Det kanske inte är en stol jag skulle ha i vardagsrummet själv. Men tänk vad fräckt att ha den i ett badhus eller liknande. Eller kanske på botten av en bassäng?


Medans snickarna sågade till alla delar så passade jag på att testa olika typer av "kakelfärg" på mindre testplattor. De ville att kaklet skulle se krackelerat ut så jag testade med olika lacker som fick färgen att spricka. Samt med olika bottenfärger. Vi provade även att lägga lite metall i grunden. Men då blev det ett helt annat uttryck. Kajsa fokuserade på att hitta rätt svart färg och struktur till krokarna och tidningsstället. Eleverna på Art college ville att dessa skulle gå åt gjutjärnshållet med något grövre struktur.


Här är exempel på fyra tester. Tror jag gjorde kanske 15 olika typer av plattor innan vi bestämde oss.


Vi kom fram till att vi ville ha vit lackad färg med något bruten vit bottenfärg i sprickorna. Sen var det bara att k