top of page

Förgyllning, gjutning och sprutlackering.

Nu har vi gjort vår sista tid i klassrummet och det är dags att ge sig ut på praktik. Denna terminen har penslarna fått vila lite och vi har djupdykt i kurserna förgyllning, gjutning och sprutlackering. Tiden har verkligen sprungit iväg! Det känns så konstigt att packa ihop sina grejer (läs miljarder saker) och inte ses för ens till hösten igen. Jag började ju precis?


Vi har fått lära oss allt från att lägga slagmetall och guld, glasförgyllning, bygga ramar, göra egna gjutformar, testa på massa olika gjutmaterial och även mer moderna tekniker som sprutlackering. Det har varit så otroligt roligt och jag har lärt mig så mycket nytt! Jag som aldrig har vart en så "guldig" person vill numera förgylla hela mitt hem (typ). Jag fastnade verkligen för förgyllning. Speciellt på glas! Det är ungefär som att göra målningar fast med bladguld och olika metaller på glas. Det blir så effektfullt och häftigt! Och gjutning. Så mycket kul man kan göra med gjutning. Jag vet inte riktigt hur det blev så men jag snöade in helt på bananer. Vår första uppgift i gjutning var att göra en egen gjutform. Och så låg min banan där på bänken som jag skulle ha till 14-kaffet och då tänkte jag att jag kan ju göra en form av den. Jag hällde i gips i min färdiga gjutform och fick en riktigt bra gipsbanan som grund! Med tiden så hade jag helt plötsligt gjutit 10 bananer som jag både förgyllde och dekormålade. Dem blev superroliga! Bananer gör ju en glad av nån anledning (fler bilder på alla bananer kommer snart). Sen har det bara fortsatt. Man gick bananans kan man säga.


Här är lite glimtar från terminen som gått.


En halv gjutform av min fika-banan.


Ett stycke förgylld banan! (Gips, kredering, poliment och bladguld).


Början på en banantavla.


Färdig banantavla med målad marmor.


Vi lär oss bygga ramar och lägga slagmetall. Hörnlister med mässing och oxiderad mässing.


Närbild på ännu en ramlist. Här med oxiderad koppar. (Hur fint är inte oxiderad koppar?)


Experiment med oxiderad mässing och koppar på gjutna gipsägg.


En första skiss på ett projekt i skuggteknik.


Färdigt resultat målat med pigment och olja.


Vi lär oss sprutlackera. Här fräschar jag upp en gammal "tripp trapp stol".


Såhär såg den ut innan. Sliten och gammal.


Så här blev den efteråt. Med hjälp av lite slippapper, grundfärg och en svängom i sprutboxen. Alla gamla penseldrag och slitna kanter är borta och nu har den fått en riktigt slittålig och blank yta. Som ny!


Glasförgyllning. Här läggs en grund med vitguld på glas (när det är färdigt blir det som spegelglas).


Skrapar fram en liten koltrast på baksidan.


Och på den här glasmålningen skrapar jag fram ett mönster i 24k guld.


Min lilla arbetsbänk med diverse ägg, bananer, ramlister och glasmålningar.

Egengjord ram med guldägg och glasmålning i vitguld och guld.


Gud vad jag kommer sakna att sitta vid den där bänken! Men det roliga slutar inte här!


Nästa vecka ska jag åka till Stockholm och göra min första praktik hos dekorationsmålarna Alexander och Veronica (www.dekorationsmalarna.se). De är verkligen helt galet duktiga inom dekormåleri! Jag är så otroligt taggad över att få hänga med dom i ett par veckor! Häng gärna med mig på instagram där jag kommer dela lite glimtar från mina praktik och allt fint de gör. Hoppas vi ses! :)

0 kommentarer

Comments


Post: Blog2_Post

Senaste blogginlägg

bottom of page