top of page

Förgyllda pendyler och nymålat kök.

Nu var det sådär länge sedan jag skrev här igen! Sen sist så har det hänt en hel del. Jag hade lite sommarlov från skolan och då har jag jobbat på Colorama här i skövde. Superkul! Jag har lärt mig så mycket! Just dekorativt måleri har jag ganska bra koll på men när det kommer till husfasader och utomhusmiljöer är jag lite mer vilsen när det kommer till vad för produkter man ska använda. Så det har vart kanon! Väldigt gott gäng att arbeta med där också. Alla är så kunniga och trevliga! Efter det unnade vi oss lite semester. Byggde altan hemma och hyrde husbil och reste ner igenom Sverige. Och poff så var semestern över. Men det var väldigt härligt!


Nu har jag gått i skolan igen på Tibro hantverksakademi i nästan 2 månader. Termin 3 av 4. Vi började med restaurering med inriktning förgyllning. Vi fick olika slitna förgyllda föremål som skulle lagas och förgyllas på nytt. Jag och min klasskompis Lovisa fick en pendyl där guldet hade släppt på flera ställen. Så då fick vi lära oss hur vi skulle bygga upp ytan på nytt och få det att smälta samman med den gamla förgyllningen som var kvar. Det såg ut så här:


Så blev den till slut efter att vi förgyllt, patinerat och satt ihop alla delar igen. Jag tycker förgyllning är superkul! Men just det här med att restaurera pendyler vet jag inte om det är min grej. Det är otroooligt tidskrävande! Jag ska inte nörda ner mig och skriva alla steg som behövs göras för att lägga guld på det här viset (Då somnar ni nog). Men det var väldigt lärorikt! Och jag är imponerad över de som arbetar med denna typ av restaurering!


Sen var det dags för kurs B i sprutlackering. Vi hade några dagar med teori och sen fick vi ta med egna projekt hemifrån att jobba med. Jag tog med vårt slitna soffbord. Och hela vårt kök (haha). Så jag hade och göra ett tag kan man säga. Men det är sååååå roligt med sprutlackering! Det blir så fint! Funderar på vart jag ska kunna bygga mig en sprutbox hemma. Får köpa större hus för alla leksaker!


Så här såg det ut:Så här såg vårat soffbord ut innan. Skadat och slitet.Färgen hade släppt på flera ställen.Slipade ner det helt och grundmålade det.
Den stora runda skivan lackade jag om i svart.Och den lilla skivan tog jag med hem och marmorerade (Det här är undersidan). Ebba höll mig sällskap och "lålade" lite hon också.Och så här blev ovansidan.Och så här blev det efteråt!Sen så var det dags för köket! 35 köksluckor närmare bestämt. Hade jag vetat hur många gånger man skulle slipa alla luckor (och att jag skulle få livets första ryggskott under tiden) så hade jag nog kanske tänkt om och gjort något mindre. Men nu när allt är klart är jag väldigt nöjd över att jag tog med köket!


Vi har bott i huset i 2 år nu. Köket var fint! Men inte vår stil. Men det kändes samtidigt väldigt onödigt att lägga en massa pengar på att byta ut köket när det var så bra standard ändå. Så det här var ett perfekt tillfälle för en liten uppfräschning! Så vi valde att byta kulör på luckorna samt plugga igen hålen för de gamla beslagen och byta dom till något modernare.Så här såg det ut innan (lite för lantligt och vitt för vår smak).Så här såg det ut utan köksluckor. En helt underbar miljö när man har en 2-åring i huset (haha).Slipade, grundade och nya hål för beslagen.Först slipar man luckorna, sen grundar man, sen slipar man dom igen, sen grundar man dom en gång till, sen slipar man dom igen och sen! Äntligen på med lite topplack! (Ett väldigt efterlängtat moment)Och så här blev köket med ny kulör och nya handtag! (Jotuns "Comfort grey" - glans 15)Nu ska jag bara måla stommen också och eventuellt byta bänkskiva. Sen är det klart! :)

Comments


Post: Blog2_Post