top of page

Kakelstolen - RUT

I vintras pysslade jag med ett annorlunda projekt utöver mina vanliga studier i skolan. Tibro's hantverksakademi brukar nämligen samarbeta med Art college i Göteborg där deras designstudenter tar fram en detaljerad skiss på en stol som sedan eleverna på vår skola hjälper till att skapa.


Från hantverksakademin denna terminen var det Nils och Lovisa (från specialsnickarna) som sågade till alla bitar till stolen, samt satte ihop den i slutet och jag (från dekormåleri) och Kajsa (från förgyllning) som såg till att måla den enligt deras önskemål.


Så här såg designstudenternas skiss ut som vi sedan skulle se till att det blev en fysisk stol.Kakelstolen RUT! Visst är den fräck? Det kanske inte är en stol jag skulle ha i vardagsrummet själv. Men tänk vad fräckt att ha den i ett badhus eller liknande. Eller kanske på botten av en bassäng?


Medans snickarna sågade till alla delar så passade jag på att testa olika typer av "kakelfärg" på mindre testplattor. De ville att kaklet skulle se krackelerat ut så jag testade med olika lacker som fick färgen att spricka. Samt med olika bottenfärger. Vi provade även att lägga lite metall i grunden. Men då blev det ett helt annat uttryck. Kajsa fokuserade på att hitta rätt svart färg och struktur till krokarna och tidningsstället. Eleverna på Art college ville att dessa skulle gå åt gjutjärnshållet med något grövre struktur.


Här är exempel på fyra tester. Tror jag gjorde kanske 15 olika typer av plattor innan vi bestämde oss.


Vi kom fram till att vi ville ha vit lackad färg med något bruten vit bottenfärg i sprickorna. Sen var det bara att köra! Snickarna kom in med alla bitar och sen var det dags att slipa, måla och lägga på krackeleringslack.


Här är ca hälften av alla bitar som skulle målas innan stolen kunde sättas ihop.


Malin i min klass kom in som en räddande ängel och hjälpte till och slipa och måla bitarna. (De var många!)


Så här blev ytan till slut. Jag hade inte så många bilderna från "krackeleringsstadiet". Det var lite svårt att fånga på bild då det tar några timmar för den lacken att aktiveras. När alla bitar var färdigmålade fräste snickarna dit fogar och betsade dem svarta. Sen sattes stolen ihop!


På själva tidningsstället målade vi dit svarta fogar istället då det var gjort av aluminium. Här står jag och Malin in action.


Final touches.


Och så här blev det färdiga resultatet:


Portabelt tidningsställ och cafébord.


Hängare med "gjutjärns-look" (som Kajsa har målat).Visst blev den rolig? Den blev liksom sådär ful-snygg-fräck tycker jag. Långt ifrån en traditionell mysig hemma-fåtölj (fast den är faktiskt skön att sitta i).


Det var så häftigt att ta del av den här processen. Från skiss och idé och sen få vara med och skapa den slutliga produkten. Speciellt när man får samarbeta med flera olika avdelningar/skolor på det här viset. Jag måste ju ändå säga att den blev väldigt lik grundskissen?


Och vet ni vad? Den här stolen (och några till) kommer finnas att skåda på en utställning i Mölndal i Maj. Mer info om det kommer snart.


0 kommentarer

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page