top of page

Kreativ frihet på Kulturhuset.

Nu är jag tillbaka från min andra praktik! Denna gången har jag sysslat med dekormåleri på Kulturhuset i Skövde. Det har vart helt fantastiskt roligt!


Tidigare i höstas tog jag kontakt med Skövdes kulturproducent Jonna Ahlander och fråga om de behövde en praktiserande dekormålare nånstans. Det hela slutade med att jag under min praktik fick fria händer att göra vad jag ville på väggarna i lokalen Kulturiet på Kulturhuset. Det var tidigare Robert Gustafsons gamla "scen rum" där han började sin resa och som han hade egen nyckeln till för att gå och öva på framträdanden när han var liten. Lokalen har sett lika dan ut i många år och den var nu ganska sliten och tidigare målad i lite galna färger som lysande orange och grönt och de ville nu att detta rum skulle få en ny look. Fattar ni vilket drömprojekt att få gå loss i en hel lokal på det viset? I've been in heaven!


Lokalen är tänkt till mindre spelningar eller andra typer av tillställningar. Den har ett litet kök/bar, några pelare mitt i rummet och en liten scen i andra änden. Och vackra, stora, svarta dörrar med mässingsdetaljer! När jag spånade ideér tänkte jag direkt på ljudvågor av någon anledning. Jag ville att ett mönster likt ljudvågor skulle följa varje vägg runt om i lokalen. För att symbolisera musiken som skulle spelas där och möten mellan människor. Jag tyckte att dörrarna med mässingsdetaljer i lokalen var så fina så dessa ville jag lyfta fram genom att göra mönstret i guld/mässing. Sen ville jag ha rök. En mystisk rök... Precis så som det kan vara på spelningar. Så jag försökte knåpa ihop det på något vis. Här är lite bilder från själva processen.


Så här såg det ut innan:Genom den dörren kommer man in.Jonna visar mig runt i lokalen. Så här såg utsikten ut från ingången.Köket/bardisken.Robban, lite renoveringskaos och scenen där bakom. Sen var det dags för mig att börja jobba! :)Hela rummet målades om med en ljusgrå färg. Sedan började jag med att måla "röken" som ska följa med det guldiga mönstret runt om i rummet.
När jag skulle rita mönstret så fotade jag väggen med röken och ritade sedan på det fotot med min ritplatta. Jag tycker det underlättar när man ska jobba så stort för att se så att linjerna flyter med och ger en bra balans innan man sätter gång på riktigt.Klippte ihop en liten film om hur jag gick till väga på den ena väggen. Först rökmolnet och sedan när jag ritar det guldiga mönstret med poscapennor.Mönstret börjar ta form.Sen tog jag en lite paus från väggmålandet och fokuserade på köket en stund. Det satt gammal, svart dekorplast som var lite snett tillklippta och det var halva/trasiga kakelplattor på sina ställen. Så jag tog bort all dekorplast och bytte ut dessa till mässing också. Samt limmade fast en liten mdf skiva och "fusklagade" alla stora hål som jag sedan målade så de ser ut som kakelplattor.Bakom dekorplasten gömde sig ljusblåa rutor.Visst tänker man inte på att det har vart stora håligheter där innan nu?Sen fortsatte jag med mönstret vid entrén. Detta gjorde jag lite större och maffigare. Som att ljudvågorna korsas här och fortsätter ut i var sin ände av rummet.
Nu är alla väggar färdiga!Robert Gustafson skylten på disken ska plockas bort sen.Eftersom jag går en utbildning där vi b.l.a. lär oss att förgylla och marmorera så tänkte jag att jag får passa på att göra det med pelarna också så rummet känns lite lyxigare.Svart marmor in the making. Första lagret.
Hej hej!Förgyllde botten på pelarna med mässingsblad som jag sedan patinerade.Mycket ergonomisk arbetsställning! Glömde ta kort på pelarna när allt var klart men jag ska tillbaka och lacka dom igen på jullovet. Så då kommer uppdatering!Det är ungefär så långt jag har hunnit på de här veckorna. Men jag ska tillbaka under jullovet och fixa det sista och lacka klart pelarna. De är målade med oljefärg så tar ett tag innan det torkar.


Men! Det roligaste av allt! I början på nästa år när de även har renoverat klart ytterväggen på lokalen så ska dom köra en invigning av nya Kulturiet med lite musik och annat gött! Då kommer jag vara på plats och prata lite om hur tankarna gick kring motivet till väggmålningen, processen och lite om vem jag är. Då är alla varmt välkomna! Mer info om detta kommer snart.


Tusen tack bästa Jonna och alla andra på Kulturhuset som jag har fått lära känna under dessa veckor. För förtroendet för detta projekt och för att ni alla har tagit så väl hand om mig. Det har vart helt fantastiskt roligt! <30 kommentarer

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page