top of page

Marmorering & träådring

Herregud vad tiden går sen man har börjat på Tibro's hantverksakademi. Vi har nu redan gått en hel termin och avslutat b.l.a. grundkurserna i träådring och marmorering. Jag tänkte att jag skulle skriva massor här och uppdatera om vad vi gör men tiden har liksom bara försvunnit. Men nu är jag här!


Vi har alltså nu lärt oss grunderna för att måla olika klassiska marmor och träsorter. Vi har även haft möbelhistoria och studerat olika ornament och formspråk genom århundradena som vi senare ska lära oss att väva in i vårt måleri. Väldigt spännande faktiskt!


Främst har vi använt oss av drickablandning (öl+pigment i första lagret) och sedan halvolja och pigment i resterande lager när vi målar. Men vi har även fått prova på att arbeta med lite modernare medel som marmoreringsbas. För en som nästan bara har ritat med pennor tidigare så är detta en helt ny värld! Men det är så kul att måla med olja och pigment!


Här kommer några bilder på vad vi har pysslat med den senaste tiden i skolan.


Målad Kålmårdsmarmor och ekebergsmarmor med skugga.


Träådring - flammig björk.


Träådring - Olika sätt att måla ek.


Träådring - Valnötsrot med ram.


Träådring - Färdig valnötsrot med ram.


Träådring - Början på en intarsiaimitation.


Träådring - Färdig intarsia, valnötsrot och flammig björk målade på pannå.


Skuggteknik - Början på en Maskaron med olja på pannå. (Maskaron är ett reliefornament i form av ett stiliserat grinande ansikte som flyter samman med en omgivande ornamentering.)


Skuggteknik - Början på en Maskaron med olja på pannå. Denna surgubbe är inte riktigt klar än.


Nu är dessa grundkurser slut men jag kommer fortsätta att fördjupa mig i dekormåleriet under termin tre. Nu har vi nämligen börjat två nya kurser - förgyllning och gjutning. Och det är sååå kul! Vi skulpterar, gjuter, bygger ramar och det flyger bladguld och slagmetall kors och tvärs! :) Mer bilder och info om detta kommer snart.


Hej så länge. Vi hörs snart igen!


0 kommentarer

Comentarios


Post: Blog2_Post

Senaste blogginlägg

bottom of page